Aktuelt fotoprojekt – Panoramabilleder

3_stitch-3

Jeg har altid haft mit primære fokus på fuglefotografering, men selv om der bruges mange kræfter på fuglene, er der dog også tid til at fotografere nogle andre motiver. I øjeblikket har jeg kastet mig over panoramafotografering, hvor jeg forsøger at gengive flotte landskaber.

Panoramabilleder har et meget bredt format, og dette kan opnås på to måder. Enten fotograferer man med en meget kraftig vidvinkel for derefter at beskære billedet i top og bund, eller også sætter man flere billeder sammen til et billede ved hjælp af computeren, og der er fordele og ulemper ved begge metoder. Hvis man fotograferer med en meget kraftig vidvinkel for derefter at beskære billedet, får man færre detaljer i billedet, end man gør, hvis man sætter flere fotos sammen på computeren. Til gengæld er det meget hurtigere og lettere at fotografere et enkelt billede med vidvinklen, end det er at fotografere flere billeder for derefter at sætte dem sammen. Der er dog grænser for, hvor brede vidvinkler man kan få, og man kan derfor alligevel let blive nødt til at sætte flere billeder sammen på computeren, hvis man eksempelvis vil vise et landskab, der er meget bredt.

Jeg har ikke en kraftig vidvinkel og har derfor valgt at benytte metoden med at sætte flere fotos sammen til et enkelt billede for at fotografere de brede landskaber.  Objektivet, jeg bruger, er et 18-55mm objektiv, der fulgte med kameraet, og købes det brugt bør det kunne fås for et par hundrede kroner – køber man et nyt kamera følger et sådant objektiv ofte med som en billig pakkeløsning. Det er altså ikke nødvendigt at købe sig fattig i udstyr for at komme i gang med panoramafotografering, og man kan også sagtens bruge et almindeligt lommekamera.

For at sætte billederne sammen på computeren bruger jeg programmet Microsoft ICE, der gratis kan hentes på Microsofts hjemmeside. Det er utroligt let at bruge, og mit indtryk er, at det giver et rigtigt flot resultat. Jeg har lavet en ganske hurtig sammenligning med Photoshops mulighed for at lave panoramaer, og jeg foretrækker resultatet fra gratisprogrammet. Det er muligt, at min opfattelse af Photoshops panoramafunktion vil ændre sig med tiden, men uanset hvad er Microsoft ICE et rigtigt godt bud, hvis man ønsker at begynde med panoramafotografering.

Panoramafotografering er ikke så vanskeligt at få taget hul på, men der er dog nogle ting, man skal være opmærksom på, når der fotograferes panoramalandskaber. Det kan lade sig gøre at fotografere panoramaer håndholdt, men jeg vil på ingen måde anbefale dette. Selv bruger jeg et solidt stativ for at sikre, at billederne ikke er rystede og for at sikre mig, at billederne passer sammen i kanterne, når de efterfølgende skal sættes sammen på computeren. Jeg bruger et ganske almindeligt kuglehoved til at lave mine panoramaer med. Der kan opstå forskydninger i motivet, når kameraet ikke kan justeres frem og tilbage på stativhovedet, hvis der er en del af motivet, der er meget tæt på kameraet, men ved de landskaber jeg har taget, har jeg endnu ikke haft nogen problemer, så det vil jeg ikke komme nærmere ind på. Når man tager billederne, er det meget vigtigt, at der er en del af motivet, der overlapper på billederne. Som udgangspunkt skal man sørge for, at ca. 1/3 af motivet i hver side af billedet er overlappende med nabobilledet. Dette er en nødvendighed for, at computeren kan sætte billederne korrekt sammen, når de skal laves til et panorama.

Billedet øverst på siden er taget i Rold Skov og er lavet af otte billeder i bredden. Hvert af disse otte billeder er sammensat af tre billeder for at opnå detaljer i både de lyse og mørke områder, men en dybere gennemgang af denne teknik må vente til et senere blogindlæg. Alt i alt er der altså taget 24 fotos for at skabe ovenstående panoramabillede. Jeg er nogenlunde tilfreds med motivet, men jeg er stadigvæk i gang med at fotografere dette landskab, så jeg håber på at få endnu flottere billeder af stedet.

Anders